Skip to Content

CSU San Marcos Student Health and Counseling Center

landLAB and RNT collaborated on a design build competition for the new Student Health and Counseling Services facility at the California State University, San Marcos campus. The landscape concept utilizes the existing topography; incorporating the concept of hillside, valley and plain. The ‘Hillside’ slopes will be vegetated with Coast Live Oak trees and a fragrant, native understory. The ‘Valley’ is represented by the buildings negative space; this more private North face is perfect for shade loving plants and Riparian species as the lush landscape spills out in to the open meadow. The ‘Plain’ or meadow area lies in the footprint of the future Phase 2 building. Native grasses and flowering perennials double as a sensory, healing garden and storm-water retention garden.

competition

Camp Vernon Kilpatrick

landLAB teamed with KMD Architects and Balfour Beatty Construction on the Camp Vernon Kilpatrick Replacement Design build Competition. Integrating the facility into the existing native hillside was one of the many design challenges this unique project and program presented. The initial landscape concept drew inspiration from the site’s natural surroundings and a prerequisite to create a restorative environment. The overall landscape design stems from the necessity and the desire to create a sustainable campus. By using sustainable principles as a guide, everything in the landscape has dual purpose. A large perimeter of native shrubs and trees screens the facility while also providing a beneficial natural wildlife corridor. Special vocational features include creating raised vegetable beds or other growing facilities for on-site vegetable and herb production, plant reproduction and site landscape restoration. The Design for Camp Kilpatrick will become the new paradigm for youth correctional facilities.

competition

Cal Poly Pomona Student Housing

landLAB teamed with Steinberg Architects and PCL Construction on the Cal Poly Pomona Student Housing Design Build Competition. The landscape concept for the new student housing village is connection and community. Creating an attractive, fun, safe and healthy neighborhood and home for students and their families. The landscape strives to increase opportunities for social interaction and collaboration, places to study, hang out or play. While the proposed landscape is cohesive in character, smaller zones within the larger development provide a variety of different spaces for the residents.

competition, masterplan

UCSD East Campus Health Sciences Parking Structure

landLAB collaborated with Pugh + Scarpa Architects/Watry Design and McCarthy Construction, and on the design/build project for the East Campus Health Sciences Parking Structure adjacent to the new Cardiovascular center at Thorton Hospital at UCSD. The team was one of the three finalists in a design build competition for the project. The project vision included storm water retention areas, adjacent restored San Diegan Coastal Sage Scrub habitat, restorative & medicinal gardens, seating and greeting spaces, enhanced pedestrian connections, connection of existing bicycle lane + additional bike storage, 1200 space multi-story parking garage design with anticipated LEED certification.

competition

Montreal Symphony Public Art

landLAB collaborated with artist Noel Harding on a public art competition for the Montreal Symphony. The work consists of three lighting structures that suggest oversized desk lamps. The polished stainless steel lamps contain LED light arrays that are powered by a pole-mounted wind turbine, providing character from afar and within through reflection and light; choreographed by season, weather, light, clouds and night. The lighting structures illuminate a ‘stage’ space for public participation, interaction, and convergence. The installation is balances and complements the scale of adjacent architectural lighting, while creating an immediate psychological enclosure open to the sky with glowing red light, expanding and retreating ever changing. The team was one of five teams shortlisted for this project

competition, public art

Arriva Public Art Competition ‘Landscape River’

Artist Noel Harding and landLAB collaborated on an urban public art project for a mixed use residential/commercial project in downtown Calgary. Landscape River offers an image of Calgary refracted in landscape impositions and reflections. A mountain outline silvered in the sun toward an evening inner glow. A narrative instilled with mirroring vessels and containers that attenuate and embolden the stature of living trees. Held in the hill is a symbolic vessel remembering watering. It is a magnification of the plant in the window with a turning tree signifying the rise of the sun each morning. A river of people as ripples, a stream that stretches extending the site giving weather and seasons. A sequence of LED video screens and linked cameras located to establish “being there”. Events like this are given to commentary, the community talks, the community listens. The team was one of five teams short-listed for this project.

competition, public art

SDSU West Campus Housing Masterplan

landLAb collaborated with Carrier Johnson Architects on the master plan for the West Campus housing at SDSU . The landscape draws inspiration from historic gardens and architecture of the Alhambra. Perched high on a hillside, the patios, terraces and roof deck are oriented to capture views of mountains beyond. Bougainvillea covered arcades direct the user into the main entry points and public dining areas. Series of courtyards pique your interest, and create a variety of spaces for both the public and for residents. A gated pool and large fire pit activate the main dining terrace. A pedestrian bridge and elevator connects the main dining facility to the Canyon Towers and Canyon View Park at the lower level. Centered on the North side of the development, lies grand staircase that provides a direct route from the main dining terrace down to the Canyon Trails (and access road). Along this same access road, small cafe is conveniently located, to grab a quick latte on your way to class, or a sunny place to hang out and meet up with friends.

competition, masterplan

Cal Poly Pomona Parking Structure #2

landLAB team with JFLK Architects + HNA Pacific and PCL Construction for the Cal Poly Pomona Parking Structure #2 Design Build competition. The landscape concept for the parking structure is a recognition of Pomona’s and Cal Poly’s Agricultural past and how the site (and structure) can be improved and restored for a more sustainable future. Consideration of pedestrian circulation and way-finding, with a focus on minimizing potential vehicular and pedestrian conflicts informs the design.

competition

UCSD East Mesa Graduate Housing Masterplan

landLAB teamed with Carrier Johnson Architects and Clark Construction on the East Campus Graduate and Family Housing Project Design Build Competition. The landscape concept for the new graduate housing village is connection and community. Creating an attractive, fun, safe and healthy neighborhood and home for students and their families. The landscape strives to increase opportunities for social interaction and collaboration, places to study, hang out or play.

competition, masterplan