Skip to Content

Sharp-Rees Stealy Downtown Wellness Center

The Facts

Selected Projects: Health
Awards: DBIA, Golden Nugget
LEED Rating: Gold certified
Location: San Diego, CA, USA
Size: 2 Acres
Partners: AVRP Studios
Client: Sharp-Rees Stealy
Budget: N/A
Completed: 2013

About the Project

The landscape concept for the new Sharp-Rees Wellness Center is duality; duality of soft textures and crisp architectural lines, a historic site progressive health care, of public open spaces and private healing gardens. The design of the new Wellness Center creates a welcoming health care facility with beautifully landscaped entry ways and waiting areas, green walls and roofs, sustainable site features and healing garden spaces for staff, patients and visitors. The two key landscape features are the 3rd floor green roofs and the Grape Street Healing Garden with the historic Moreton Bay Fig tree. Environmental design principles such as passive solar are integrated into the proposed design: vine covered green screen at the parking garage; vegetated green roofs to shade and cool the building; deciduous trees to shade pavement and architecture. Other sustainable measures are on-site management of storm water at green roofs and at-grade landscaped areas, urban. heat-island reduction by shade structures, canopy trees and vegetated green roofs. Proposed plant species will be drought tolerant, non-invasive species with sensory or medicinal qualities. The site will be drip irrigated to reduce water-loss due to overspray, evaporation and wind.

Site Plan

Site Features

UCSD Rady School of Management Phase II

The Facts

LEED Rating: Silver Certified
Location: San Diego, CA, USA
Size: 44,000 Sq. Ft
Partners: Ellerbe Beckett, HMC Architects
Client: UC San Diego
Budget: $21 Million
Completed: 2012

About the Project

landLAB collaborated with Ellerbe Becket and HMC Architects on Phase II of the Rady School of Management in the North Campus of UCSD. Phase II improvements enclose the main palm courtyard with a new building including tiered classrooms and a large auditorium terraced into the hillside. A new vehicular drop-off connects the main courtyard to the proposed north campus housing project and academic expansion to the north, while enhancing pedestrian linkages to the rest of the campus. The design features numerous terraces and breakout spaces for faculty and students to enjoy the beautiful San Diego climate. Native low water use coastal bluff planting contrast the colorful courtyard planting and large open lawn, in the adjacent ‘wedge’ open space to the south. Phase II will be LEED certified and will feature on site storm water management through bioswales and vegetated infiltration areas, that incorporate California native planting.

Site Plan

UCSD Athena Parking Structure

The Facts

Location: San Diego, CA, USA
Size: 3 Acres
Partners: Studio E. Architects
Client: UC San Diego
Budget: N/A
Completed: 2016

About the Project

Studio E Architects + IPD and landLAB teamed up for a design-build competition with McCarthy Construction for a new parking structure at the UCSD campus. The objective was a 1200 car parking garage on a thigh site that must incorporate two 250-foot diameter Thermal Energy Storage tanks. Some of the outstanding features include capturing and filtering the storm water runoff through planted bioswales captured in underground storage tanks and overflow funneled into two, 100-foot deep dry wells. Other sustainable features include solar arrays and thermal energy storage (T.E.S.) tanks. The team was the selected winner of 3 design-built teams short-listed for this project.


Site Plan

Site Section

Site Analysis

Las Colinas Detention and Reentry Facility

The Facts

Awards:
ASLA SD Merit Award 2014
• AIA Justice Facilities Review Citation 2013
• AIA San Diego Design Award 2014
• CMAA San Diego Project Achievement Award 2015
• DBIA Design Excellence 2015
• DBIA Regional Award 2015
• WCCC Exceptional Project Achievement Award 2015
• WCCC Sustainability Excellence 2015
• WCCC Innovative Solutions Distinction Awards 2015
• CMAA Project Achievement Award 2015
• AGC Build San Diego Award- Unique Project 2015

LEED Rating: Gold Certified
Location: Santee, CA, USA
Size: 45 Acres
Partners: Balfour Beatty, KMD Architects, HMC Architects
Client: County of San Diego
Budget N/A
Completed: 2014

About the Project

A multi-disciplinary team consisting of Barnhart Balfour Beatty, KMD Architects, HMC Architects and landLAB landscape architecture and environmental design was selected as the winning team for the San Diego County Women’s Detention Facility Competition in Santee, California. Integrating the facility into the existing community was one of the many design challenges this unique project and program presented. The initial landscape concept drew inspiration from the site’s natural surroundings, history, and prerequisite to create a restorative environment. The overall landscape design stems from the necessity and the desire to create a sustainable campus. By using sustainable principles as a guide, everything in the landscape has dual purpose. A large perimeter of native shrubs and trees screens the facility while also providing a beneficial natural wildlife corridor. Gently graded, boulder-lined arroyos naturally channel storm-water runoff plus offer aesthetic value as ephemeral stream beds. Special features in the landscape will include integrated shade structures, seat walls, volleyball courts, greenhouse and an amphitheater space for larger functions.

Site Plan


Concept Sketch


Project Phasing


Landscape Typologies

Cal State Fullerton Titan Student Union Expansion

The Facts

LEED Rating: Silver certified
Location: Fullerton, CA, USA
Size: 1.3 Acres
Partners: Steinberg Architects, PCL Construction
Client: CSU Fullerton
Budget: $15,000,000
Completed: 2016

About the Project

landLAB was on the winning Design Build Team with STEINBERG Architect and PCL Construction for the CSU Fullerton Titan Student Union Expansion.  The landscape concept for the new student union is to extend the interior architectural space outside into a cohesive exterior environment. To create a flexible, fun, and chill space for daily student activities, chance encounters, studying, dining and/or lounging.   The garden amphitheater is a perfect example of the expansion of indoor to outdoor space and provide a special and comfortable alcove within the larger Union space. The new student center will provide a variety of seating opportunities for groups or individuals and flexibility or arrangement for larger campus events.  Cast in place seat walls, precast modular seating and freeform benches create a solid backbone for various plaza spaces.  Community tables encourage friendly conversation while taller custom bar tops integrate outlets for laptops and devices for exterior flexible study/work space.  Bistro style tables and moveable/ stackable chairs allow all students to tailor the space to their needs.

Site Plan

Concept Plan

Concept Plan 2

Concept Views

UCSD Blake Residence Hall Courtyard

The Facts

Awards: ASLA SD Merit Award 2016
LEED Rating: Silver certified
Location: San Diego, CA, USA
Size: .5 Acre
Partners: Vasquez Marshall Architects
Client: UC San Diego
Budget: $2.5 Million
Completed: 2013

About the Project

landLAB and Vasquez Marshall Architects collaborated in the design of a new courtyard for the newly renovated Blake Residence Hall at the University of California, San Diego. While providing a place for students to unwind and relax; the courtyard landscape design draws inspiration from the native palm arroyo landscape, endemic to Southern California. Cast-in-place concrete seat walls integrated with sustainable hardwood decking and LED lighting provide a sense of identity to the courtyard and define outdoor spaces where students can eat, study, and socialize. Sustainable, Low Impact Development methods are employed in the design such as filtration and detention of rainfall and storm water runoff, low water-use and adaptive plantings partnered with a high efficiency irrigation system, and use of local hardscape materials.

Site Plan

California State University San Marcos Student Union

The Facts

Awards: ASLA SD Merit Award 2014
LEED Rating: Gold certified
Location: San Marcos, CA, USA
Size: 13.3 Acre
Partners: Hornberger+Worstell, PCL Construction
Client: CSU San Marcos
Budget: $33 Million
Completed: 2014

About the Project

landLAB collaborated with Hornberger + Worstell architects and PCL Construction on the new Student Union, which is located prominently in the center of campus at CUSSM. The design of the Student Union is focused on sustainable site planning and design principles, enhancing pedestrian access to the facility and through the site, while creating the “living room” for the campus. The new buildings were carefully integrated into the existing hillside, creating new outdoor spaces that enhance interaction of visitors, students and faculty from the campus at large. A series of interconnected indoor-outdoor spaces, each with its own character and identity, are combined with indoor program and include a large amphitheater that provides areas for both large and intimate gatherings in a play of light and shade. The LEED Gold design features green roofs, rain garden/ bioswales, low water use native planting, photovoltaics and is planned to be minimum LEED silver facility.


Site Plan