Skip to Content

West Campus Pointe Entry

The Facts

Location: San Diego, CA, USA
Size: .5 Acres
Partners: Gensler Architects
Client: Alexandria
Budget: N/A
Completed: 2010

About the Project

landLAB collaborated with GENSLER on the entry court and signage redesign for the newly renovated Campus Pointe office and research Facility. The team was hired to come up with a creative solution to direct visitors to the front door of the facility as the entered the site through a large surface parking lot. The solution was to provide signage, site lighting and visual clues in the landscape planting to direct visitors to the main entry which was redesigned to have a large, dramatic wall with signage, with bold swaths of textured plant material and rock of varying sizes as a the centerpiece to the drop-off area, providing a dramatic contrast to the simple background plantings in the parking lot.



Site Plan

Scheme A

Scheme B

Scheme C

Scheme D

Qualcomm BA Tower & Parking Structure

The Facts

Location: San Diego, CA, USA
Size: 8.5 Acres
Partners: Delawie Architecture
Client: Qualcomm
Budget: N/A
Completed: In Progress

About the Project

The overall approach to the BA site is to create discrete landscape typologies which serve both the building and the campus as a whole. Functional areas, such as building entries, roads, drop-offs and pedestrian paths will be treated with sculptural, modern forms supporting the image of Qualcomm as a leader in design and innovation. The periphery bioswale and slope areas will emulate the natural forms and gradients of the native Southern California landscape that surrounds the development. These open spaces will be designed to connect to adjacent Qualcomm sites (both existing and future), ultimately enhancing the cohesiveness of the campus as a whole. The tight spaces between the buildings are conceptualized as a slot canyon or arroyo, and will be planted to maximize the atmospheric and spatial qualities of the architectural design. Hanging vines, shimmering trees and swaying grasses will be used to amplify the dynamic effects of the light and air moving through the space, and could also serve as a storm water garden. The project is being designed to LEED GOLD standards established by the United States Green Building Council.



Site Plan

Site Circulation

Site Hydrology

Concept Scheme

2051 Palomar Airport Road Landscape Refresh

The Facts

Location: Carlsbad, CA, USA
Size: ?
Partners: N/A
Client: Hines
Completed: 2015

About the Project

landLAB was hired by Hines for the refresh of a newly acquired corporate office building in Carlsbad California. The goal of the project is to revitalize and activate un-programmed and unused spaces and update the landscape that consists mainly large expanses of unusable open lawn areas and unsuitable tree and planting species with a sustainable and low maintenance landscape. The property will also have updated signage, hardscape at the building entries as well as private and public outdoor terraces that can be activated with various programs for the diverse groups, large or small groups.


Scripps Ranch Technology Park

The Facts

Location: San Diego, CA, USA
Size: 30 Acres
Partners: Carrier Johnson Architects
Client: Murphy Development Co.
Budget: N/A
Completed: In Progress

About the Project

landLAB collaborated with Carrier Johnson on the masterplan for the Scripps Ranch Technology park located in the Scripps Ranch neighborhood of San Diego. The client wanted to focus the masterplan expansion of the campus on the open space connections and amenities creating a unique campus environment in San Diego.  The buildout for the campus encompasses five large lots, interconnected with wellness trails, sustainable landscape palette, amenities including two cafes, an urban agriculture garden offering fresh produce to the adjacent café, indoor/outdoor recreation gym facility, indoor/outdoor meeting spaces, a large amphitheater, multipuropose event lawn as well as numerous smaller scale landscape spaces. The project also incorporates on site stormwater.


Site Plan

Lot 6 Plan Enlargement

Lot 7 Plan Enlargement

Lot 8 Plan Enlargement

Lot 10 Plan Enlargement

9050 Jeronimo Corporate Campus

The Facts

Location: Irvine, CA, USA
Size: 14 Acres
Partners: Interior Architects
Client: Bixby Land Co.
Budget: N/A
Completed: In Progress

About the Project

landLAB collaborated with Interior Architects on Bixby Land Development refresh of an existing building/corporate campus in Irvine  California. The goal of the proposal is to revitalize and activate un-programmed and unused spaces and update the landscape that consists mainly of unsuitable open lawn areas and with a sustainable and low maintenance landscape and outdoor amenities and spaces. The project creates indoor/outdoor amenities including sunken courtyards, outdoor fitness center with lap pool, updated building entries.  The project incorporates on site stormwater, and low water use plantings, combined with a mix of outdoor spaces and program making this a unique corporate campus in Orange County.


Site Plan

North East Plan Enlargement

South East Plan Enlargement

South West Plan Enlargement

North West Plan Enlargement

Intersect Corporate/Mixed Use Campus

The Facts

Location: Irvine, CA, USA
Size: 10.5 Acres
Partners: Interior Architects
Client: Hines
Budget: $6 Million
Completed: In Progress

About the Project

landLAB collaborated with Interior Architects on Hines refresh of an existing 4 building  corporate campus in Irvine  California. The goal of the proposal is to revitalize and activate un-programmed and unused spaces and update the landscape that consists mainly of unsuitable open lawn areas and with a sustainable and low maintenance landscape and outdoor amenities and spaces. The project “Intersect” is based on the notion of wellness+ workplace, creating amenities for not only the campus, but the surrounding neighborhood with the introduction of Micro Retail, featuring smaller local businesses, while creating a new destination “Bier Garten” in the central courtyard space. The project incorporates on site stormwater, and low water use plantings, combined with a mix of outdoor spaces and program making this a unique corporate campus in Orange County.


Site Plan

Plan Enlargement

Plan Enlargement

Sempra Energy Downtown Headquarters

The Facts

Location: San Diego, CA, USA
Size: .6 Acres
Partners: Carrier Johnson Architects
Client: SDG&E
Budget: N/A
Completed: 2015

About the Project

landLAB is collaborating with Carrier Johnson on the new Sempra Energy headquarters located prominently in downtown San Diego in the ballpark district. The northeastern corner of the site at 8th and Island will be an open urban plaza with fixed seating and an enclosed dining plaza adjacent to the interior dining which will be set back from the street and surrounded by lush shade tolerant planting. A battered concrete planter along 8th avenue will help reconcile the grade change as well as integrate with the interior architecture. The south plaza will be located mid-block on 8th Avenue between the new tower and the existing historic Fire Station to remain. The focal point of the plaza will be a battered, lit water wall centered on the lobby and adjacent pre function space providing a seamless interior-exterior space. The water wall will be flanked on both sides by a continuous battered living wall creating a lush vertical backdrop to the space. The site design incorporates all of the buildings’ storm water into on-structure bioswale planters that serve a dual function of integrated storm water retention, and screen planting for the outdoor spaces.

Site Plan

North Plaza Plan Enlargement

South Plaza Plan Enlargement

Qualcomm Pacific Center Corporate Campus

The Facts

Awards: ASLA SD Honor Award 2016
LEED Rating: Gold certified
Location: San Diego, CA, USA
Size: 23 Acres
Partners: BNIM Architects
Client: Qualcomm
Budget: N/A
Completed: 2015

About the Project

BNIM Architects and landLAB are collaborating on the Qualcomm Pacific Center Campus located in San Diego, California. The master plan focuses on the insertion of two new buildings into the existing campus. One new office building and a mixed-use conference, dining, wellness and organic garden, inclusive of a regulation sized soccer field, are being integrated into the existing 9.4 acre campus. The AY building’s interior courtyard features an architectural bioswale that is fed by storm water from the building’s roof drains. The design also incorporates multiple breakout spaces encompassed by native San Diego landscape. Building AZ utilizes green roof technology to create additional usable space for fitness, dining, and other programmed events. The campus design will also integrate a meandering trail system that connects the site with the adjacent naturalized open space in Lopez Canyon. Qualcomm Pacific Center Campus is anticipating a LEED Gold rating from the USGBC.

Site Plan

Howard Hughes Corporate Center Landscape Refresh

The Facts

Location: Los Angeles, CA, USA
Size: 1.5 Acres
Partners: T.B Penick & Sons
Client: Hines
Budget: $2.5 Million
Completed: 2015

About the Project

landLAB was hired by Hines for the refresh of the corporate campus of Howard Hughes Center located in Los Angeles California. The goal of the proposal is to revitalize and activate unprogrammed and unused spaces and update the landscape that consists mainly of unsuitable open lawn areas and unsuitable tree and planting species with a sustainable and low maintenance landscape. The existing Howard Hughes Center has plenty of spaces that can be activated with various programs for the diverse range of groups, accommodating both large and small group gatherings. Another area of emphasis is the need for a narrative to accompany the name and aviation legacy of Howard Hughes, the man after the center is named.

Site Plan

Concept Schemes